Potenţialul geotermal al României a fost relevat de forări şi exploatări experimentale din ultimii 25 de ani. Totul a inceput dupa ce majoritatea centralelor de pacura s-au inchis iar sectorul minier se afla in colaps.

Rata de succes a sondelor geotermale săpate între anii 1995 – 2000 la adâncimi între 1.500 – 3.000 de metri a fost de 86%. În preajma municipiului Oradea, apele geotermale sunt exploatate de 100 de ani în scopuri terapeutice.

Iar in ultimii ani tot mai multi proprietari de ansambluri rezidentiale sau locuinte au testat energia geotermala si tehnologia de forare puturi la mare adancime.

Potrivit unor studii geotermale de specialitate, solul Romaniei ofera resurse care pot fi folosite pentru energia termică (temperaturi de 60 – 120 de grade Celsius) şi resurse care pot fi folosite pentru obţinerea de energie electrică (apa are temperatură peste 140 de grade, la peste trei kilometri adâncime). Primul tip de resurse este specific Câmpiei de Vest (Banat, Bihor, dar şi în Hunedoara), al doilea, zonelor Oaş – Gutâi – Ţibleş, Călimani – Gurghiu – Harghita.

Mai multe imagini cu prospectiuni si foraje din mai multe localitati gasiti si pe pagina noastra de youtube.

De exemplu, Beiuşul este singurul oraş din România care funcţionează în prezent cu ajutorul resurselor geotermale pentru încălzirea locuinţelor. Foraje realizate în 1995 – 1996 au relevat existenţa unui zăcământ bogat de apă geotermală la peste 2.500 de metri adâncime. Cu ajutorul unui proiect UE, zăcământul a fost cercetat şi evaluat, apoi proiectul s-a finalizat cu un studiu de fezabilitate întocmit de specialişti islandezi şi germani.

Anual, în Beiuş se consumă peste 200.000 Gcal, produse numai din sursa geotermică. Sub numele „Beiuş, oraş geotermal”, autorităţile locale au lansat un proiect de 4,3 milioane de euro care are drept scop folosirea cât mai eficientă a resurselor de care beneficiază localitatea.

Proiectul presupune creşterea confortului termic şi a capacităţii de producţie a energiei termice, crearea de noi locuri de muncă, implicarea mediului de afaceri local şi regional în procesul de valorificare a resursei geotermale.

De asemenea, Beiuşul şi-a propus să realizeze un parc balneoclimateric alimentat de apa geotermală. Parcul va oferi cure balneare şi turism montan, dar va pune la dispoziţia vizitatorilor şi diverse modalităţi de petrecere a timpului liber. care merită preluată şi de alte oraşe, mai ales că de resurse naturale nu ducem lipsă. In concluzie, energia geotermala e o investitie viabila care se poate amortiza destul de usor in timp.

forare puturi

Banner SapunulCheia.ro