Originar din Marea Britanie, stilul shabby chic amintește de farmecul unei vieți simple și de frumusețea naturală a lucrurilor. Acesta a luat naștere ca răspuns al provocărilor zilnice pe care le întâmpină oamenii în gospodărie și a devenit foarte popular în anii ’90 când designerul Rachel Ashwell a pus bazele unui magazin de mobilă pe care l-a denumit Shabby Chic.
Numele unității și, mai târziu, al stilului de decor, se traduce prin uzat (shabby) și elegant (chic) și scoate în evidență atmosfera caselor mari în care piesele de mobilier vechi ori vopsite, alături de texturi și culori calme creează foarte multă căldură și confort. Iată care sunt cele mai importante caracteristici ale acestei amenajări:
Piese de mobilier vechi sau vintage
De cele mai multe ori, partea shabby se referă în principal la piesele de mobilier care prezintă o estetică antică, învechită și chiar ușor demodată. Într-o astfel de amenajare, mobilierul joacă un rol semnificativ cu toate că nu există preferințe specifice în ceea ce privește forma și orientarea sa stilistică.
Este preferată mobila realizată din lemn, care arată ca și cum ar fi neterminată sau are mici defecte, cel mai adesea cu finisaj alb, deoarece este ușor de antichizat. Totuși, ea trebuie să fie complet funcțională. Articolele de mobilier pot fi completate de tapițerii în culori pastelate sau cu imprimeuri florale, în special pentru scaune, fotolii sau canapea.
Varietate de tonuri pastelate
Dacă îți dorești să abordezi stilul shabby chic trebuie să ai în vedere o paletă cromatică deschisă, în tonuri calde. Regula principală a culorilor folosite este less is more, chiar și în cazul pieselor mici. Așadar, de la pereți și pardoseală până la decorațiuni, textile și covoare pufoase, sunt recomandate nuanțele luminoase de bleu, roz, crem, alb, verde deschis, bej ori gri.
Interiorul shabby chic ne aminteste de stilul rustic, dar are si influente feminine, cu linii rotunde și nuanțe care aduc un aer relaxat și fermecător. În general, am putea considera că rozul pal este laitmotivul acestui stil de decor, mai ales că poate fi prezent pe tapet, perdele, cuverturi de pat, vaze, veselă, broderii sau buchete de flori.
Stratificarea mai multor tipuri de accesorii
Decorațiunile și accesoriile sunt elementele cu care poate fi conturat adevăratul farmec boem al acestui stil. Decorul permite o stratificare unei varietăți de produse diferite – pături, covoare, obiecte de artă și de decor, perne sau decorațiuni florale, totul pentru a crea un spațiu confortabil și casual.
Se pot amesteca fără probleme elemente care conțin diferite imprimeuri, modele și texturi, însă fără a transforma, totuși, încăperea într-o magazie aglomerată.
Volane, ciucuri, sculpturi și detalii strălucitoare
Stilul shabby chic presupune utilizarea ciucurilor, volanelor și franjurilor, în special în combinații de culori vintage, cum ar fi bleu și fildeș, pentru reîmprospătarea spațiilor plictisitoare.
Pe lângă acestea, sunt nelipsite ornamentele din lemn sculptat, ca de exemplu picioarele mobilierului, balustradele gravate sau alte elemente aplicate, ce amintesc de stilul romantic de salon al decorurilor franțuzești.
Detaliile strălucitoare sunt perfecte pentru a scoate în relief aerul sofisticat al stilului, așa că poți folosi câteva boluri din metal, vaze din ceramică, oglinzi cu rame aurii sau argintii ori alte piese care să dea impresia unei amenajări rafinate.
Podele din lemn
La fel ca orice altă componentă a acestui stil de decor, pardoseala trebuie să aibă un aer usor uzat, rustic, dar în același timp sofisticat și expresiv. De aceea, sunt recomandate podelele din lemn, care pot fi decorate cu diferite tipuri de covoare cu model dens și țesătură înaltă.
Deși există câteva caracteristici ale stilului, nu există o abordare unică pentru integrarea tuturor elementelor într-un decor shabby chic. Nepretențios și, totuși, foarte rafinat, acest tip de amenajare seduce prin atmosfera primitoare pe care o oferă, prin farmecul său nonșalant și accesorizarea în mod strategic, pentru a păstra aerul chic.