Contrar opiniei publice, arta este mai mult decat utila in procesul de formare a unui copil. Stim cu totii ca, atunci cand se vad pusi in fata unei alegeri, privind disciplinele extracurriculare pe care copiii le-ar putea urma in timpul liber, parintii mizeaza adesea pe sport. Fara niciun fel de discutie, miscarea este un pilon de baza pentru dezvoltarea pustilor, insa noi suntem de parere ca activitatile artistice sunt cat se poate de subestimate, in privinta topicului pe care il analizam astazi. 

 

Dezvoltarea personala si emotionala a celor mici graviteaza in jurul educatiei prin arta, mai ales in cazul copiilor de doar cativa anisori. Experientele artistice le ofera pustilor sansa de a vedea lumea dintr-un unghi diferit, lasandu-le libertatea de a experimenta, de a construi, de a invata din greseli. Asadar, urmeaza o serie de argumente ce au menirea de a sustine importante artei, in procesul de dezvoltare prin care trec toti copiii: 

Activitatile artistice stimuleaza creativitatea 

Asa cum spuneam si in introducere, arta reprzinta o alternativa pe care i-o poti pune la dispozitie celui mic, pentru ca acesta sa poata interpreta lumea din jurul sau intr-un mod creativ. Reprezentarea grafica a anumitor contexte, conform propriilor sale filtre de perceptie, il poate menaja pe copil de acea uniformizare indezirabila a propriei sale personalitati, promovata atat de mult in scoli. Prin proprile esale creatii artistic (ex: un tablou realizat cu ajutorul unor acuarele de calitate), pustiul tau isi poate exprima pentru prima data dorinta si nevoia de a fi unic, avand sansa de a trasa – prin forme si culori – propria sa viziune despre viata. 

Activitatile artistice stimuleaza rabdarea si motivatia

Performantele artistice se obtin cu o doza binevenita de talent, insa cu un volum urias de munca. De altfel, mai toti expertii in dezvoltare personala afirma faptul ca “munca fara talent” reprezinta o cale sigura prin care poti avea succes, insa ideea de “talent fara munca” nu poate oferi mari satisfactii pe termen lung. Revenind la topicul nostru de astazi, cei mici pot invata ca arta presupune sacrificii, astfel incat performantele adevarate nu pot fi decat obtinute cu multa rabdare si efort directionat catre scopul final. Motivatia joaca un rol la fel de important in atingerea obiectivelor impuse, iar arta reprezinta o materializare de bun augur, prin oferirea unui “raspuns vizual sau auditiv” pentru progresele pe care copilul le realizeaza.  

 

Activitatile artistice sustin munca in echipa si empatia

Arta traseaza un cadru unic, in care concurenta capata o forma cat se poate de abstracta. Si spunem asta deoarece principalul scop al activitatilor artistice este de a le oferi copiilor numeroase modalitati de exprimare, cu rezultate diferite de la individ la individ, ce inlatura diferentierile. In cazul muzicii, arta ii poate aduce pe micuti in aceeasi sala de repetitii, exersand impreuna in cadrul unei formatii, sau a unui cor muzical. Astfel, arta poate sustine ideea de “munca in echipa”, extrem de importanta pentru formarea unei personalitati puternice, chiar de la o varsta frageda.  

Activitatile artistice sprijina dezvoltarea inteligentei emotionale 

Printr-o manifestare artistica sustinuta chiar din primii ani de viata, celui mic ii va fi mult mai usor sa isi consolideze propria inteligenta emotionala. Iata, mai exact despre ce poate fi vorba:

 

  • Prin arta, copilul poate invata sa sa exprime in public fara teama si trac; 

  • Prin arta, copilul poate invata cum sa isi gestioneze mult mai bine emotiile; 

  • Prin arta, copilul poate dezvolta relatii interumane mult mai sanatoase; 

  • Prin arta, copilul isi poate cunoaste mult mai bine limitele, pentru a le putea depasi.

 

Activitatile artistice ii invata pe copii sa fie responsabili 

Nu in ultimul rand, exprimarea prin arta ii poate determina pe cei mici sa inteleaga faptul ca actiunile lor ii pot influenta pe cei din jur. Acest lucru este perfect valabil in teatru, muzica, balet, iar lista poate continua si cu alte exemple. Prin actiunile sale – ca expeditor al actului artistic – cel mic invata sa fie responsabil pentru modul in care livreaza forma respectiva de exprimare, raportandu-se la un feedback primit de la: audienta, profesor, colegii sai etc. Astfel, feedback-ul si obiectivele pe care si le-a propus contribuie la formarea timpurie a ideii de responsabilitate, ce are rolul de a calibra de fiecare data calitatea muncii pe care acesta o depune. 

Cu cat arta este imbratisata de la o varsta mai frageda, cu atat mai bine! Asadar, indruma-l pe copil spre o forma de arta, indiferent de natura acesteia. Asa cum ai putut afla din randurile de mai sus, exprimarile artistice nu reprezinta un simplu capriciu al unei categorii infime de indivizi, ci traseaza o suma de premise clare pentru o dezvoltare armonioasa. 

Banner SapunulCheia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.